Wat is AIOS?

De AIOS afkorting is afkomstig uit de Nederlandse gezondheidszorg en staat voor: arts in opleiding tot specialist. Als AIOS heb je de opleiding geneeskunde afgerond en ben je dus afgestudeerd arts – en ben je in opleiding tot specialist. Een (medisch) specialist is bijvoorbeeld een chirurg, psychiater, huisarts of internist.

Functieomschrijving AIOS

Als AIOS werk je onder begeleiding en supervisie van een medisch specialist. Je bent vooral bezig met leren in de praktijk, naast een vast aantal onderwijsdagen per week of per maand. Je staat onder supervisie, maar hebt wel enige verantwoordelijkheid voor (de zorg voor) patiënten. Je maakt bijvoorbeeld vaak zelf beslissingen of behandelplannen en hebt zelfstandig contacten met patiënten, vaak met een vast supervisie-moment per week. In de supervisie gaat het over patiënten, maar ook over je eigen leerproces en moet je vaak leerpunten en doelen aandragen.

Het zijn dus niet alleen ‘medische handelingen’ als in ‘praktijkhandelingen’ zoals lichamelijk onderzoek of operaties, maar ook besprekingen, administratie, gesprekken met familie of het begeleiden van coassistenten. De zelfstandigheid hangt af van de hoeveelheid ervaring die je hebt, maar er zijn natuurlijk bepaalde zaken waarvoor je altijd een specialist moet raadplegen en de supervisor blijft eindverantwoordelijk.

Wat doet een AIOS?

De AIOS (net zoals de ANIOS) is vaak degene die patiënten zien en met wie ze het meeste contact hebben. Als AIOS heb je verschillende taken en werkzaamheden waaronder:

 • Anamneses uitvoeren (ziektegeschiedenis die bij de patiënt bekend is achterhalen);
 • Verrichten van lichamelijk onderzoek;
 • Het stellen van diagnoses;
 • Het opstellen van behandelplannen;
 • Indien nodig patiënten doorverwijzen naar andere specialismen;
 • Het onderhouden van contact met de naaste omgeving van de patiënt;
 • Gesprekken voeren met de patiënt over de voortgang van de behandeling;
 • Uitleg geven over de diagnose en behandelingen;
 • Presentaties geven, besprekingen en het begeleiden van coassistenten;
 • Medicatieadvies geven en medicatie voorschrijven;
 • Het voeren van slechtnieuwsgesprekken;
 • Aanvragen en interpreteren van aanvullend onderzoek zoals lab of CT-scans;
 • Administratieve werkzaamheden;
 • Voorzitten en deelnemen aan patiëntenbesprekingen;
 • Leren overleggen met specialisten.

Naast het werken in de praktijk zijn er ook opleidingsdagen om toetsen te maken, daarnaast is er 10 uur per week beschikbaar voor je opleiding. Bovengenoemde taken en werkzaamheden hangen ook af van de opleidingskeuze van jou als AIOS. Werkzaamheden bij een ggz of huisarts zijn heel anders dan de taken binnen het ziekenhuis. Binnen het ziekenhuis heb je wel basistaken die vergelijkbaar zijn op verschillende afdelingen.

Welke opleiding moet je volgen om AIOS te worden?

Als je AIOS wilt worden dien je eerst de zes jaar durende studie geneeskunde af te ronden. Vervolgens kun je je gaan specialiseren en AIOS worden. Om AIOS te worden, moet je solliciteren voor een opleidingsplek. In Nederland zijn er in totaal 28 medisch specialistische opleidingen om uit te kiezen. De gemiddelde duur van de AIOS opleiding is drie tot zes jaar. Dit is afhankelijk van het specialisme waarin je als AIOS wordt opgeleid.

Om je voor te bereiden op de eventuele specialisatie bouwen veel AIOS een cv op. Zo werk je als AIOS eerst als ANIOS om een cv op te bouwen om meer kans te maken op een opleidingsplek. Daarnaast wordt er voor veel opleidingsplaatsen ook onderzoekservaring gevraagd of bereidheid tot een promotietraject.

Na het afronden van een medisch specialiste opleiding laat je je registreren bij de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). Deze registratie is vijf jaar lang geldig en hierna dien je je opnieuw te laten registreren.

Waar werk je als AIOS?

Als AIOS treed jij in dienst bij de zorginstelling waar je in opleiding gaat, bijvoorbeeld een ziekenhuis, huisartspraktijk, kliniek of een verzorgingstehuis. Waar je aan de slag gaat heeft te maken met het specialisme dat je kiest. Als je in opleiding bent tot specialist ouderengeneeskunde werk je voornamelijk in het verpleeghuis, maar als je je specialiseert in de chirurgie zal je voornamelijk in het ziekenhuis werken. Ook de personen met wie je samenwerkt is daarvan afhankelijk. Zo kun je bijvoorbeeld samenwerken met verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, huisartsen, psychiaters en andere medisch specialisten.

Wat is het verschil tussen een AIOS en ANIOS?

Een AIOS is een arts in opleiding tot specialist. Als ANIOS ben je werkzaam in een instelling, maar ben je daar niet in opleiding, dit in tegenstelling tot een AIOS. Een AIOS is werkzaam in een instelling waar hij of zij ook een opleiding volgt tot medisch specialist.

Een AIOS doet eigenlijk wel dezelfde werkzaamheden als een ANIOS, alleen zal de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid toenemen naarmate je verder in je opleiding bent. Daarnaast moet de AIOS ook onderwijs volgen en aan de opleidingseisen voldoen.


AIOS salaris

Het salaris van een AIOS wordt bepaald aan de hand van het cao van de instelling waar je werkzaam bent. Als je als AIOS werkzaam bent in het perifeer (niet-academisch) ziekenhuis is het salaris conform de cao ziekenhuizen. Het salaris van een AIOS die werkzaam is in het ziekenhuis start bij €3.622,- per maand en loopt op tot €4.662,- per maand. Dit is afhankelijk van hoeveel ervaring je hebt, vaak telt je ANIOS werkervaring hier ook in mee.

Werk je als AIOS in een universitair medisch centrum, dan val je onder de cao UMC. Het startsalaris bij het cao UMC begint bij €3.649,- en loopt op tot maximaal €5.037,-. Ben je werkzaam binnen de ggz, dan val je als AIOS onder de cao ggz. Het salaris van een AIOS binnen de ggz bedraagt €3.538,- tot €4.996,-. Binnen de huisartsgeneeskunde of als specialist ouderengeneeskunde is de opleiding in dienst van de SBOH en hebben deze een eigen cao. Niet alleen ziekenhuizen hebben hun eigen cao’s, ook de arbo dienstverlening of de ggd en ggz.

Aan de slag als AIOS in Duitsland?

Wil je meer informatie over werken bij TMI als AIOS? Onze consultants helpen je hiermee graag verder.

AIOS Verzekeringsgeneeskunde

Als AIOS Verzekeringsgeneeskunde houd je je bezig met het beoordelen van arbeidsongeschiktheid. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

AIOS in Duitsland

Heb jij je studie Geneeskunde afgerond en ben je je aan het oriënteren op een vervolgstap? Sta jij ervoor open om net over de grens in Duitsland aan de slag te gaan? Dan ben je bij TMI aan het juiste adres! Onze Duitse tak TMI GmbH biedt jou vele mogelijkheden net over de Duits-Nederlandse grens.

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.