Wat is een anesthesioloog?

Een anesthesioloog is een medisch specialist die zich richt op het geven van anesthesie aan patiënten die een operatie of pijnlijk onderzoek moeten ondergaan. Maar wat is dan anesthesie? Anesthesie betekent letterlijk gevoelloosheid en gaat over allerlei soorten verdovingen. Andere benamingen voor anesthesioloog zijn anesthesist en narcotiseur. Er is dus geen verschil tussen een anesthesist en een anesthesioloog.

Wat doet een anesthesioloog?

Zoals hierboven kort beschreven houdt een narcotiseur zich bezig met de verdovingen voor patiënten. Een anesthesioloog is in feite een pijnspecialist en beschermt het lichaam van patiënten tegen schadelijke gevolgen.

  • Een anesthesist houdt zich bezig met de gezondheid van de patiënt voor, tijdens en na de operatie of ingreep, en werkt niet alleen in de operatiekamer.
  • Ook doet een anesthesist screenings en lichamelijk onderzoek voor de operatie, beoordeelt of patiënten gezond genoeg zijn om de narcose aan te kunnen (bijvoorbeeld bij ernstige long- of hartproblematiek is dit lang niet altijd mogelijk) en houdt tijdens de ingreep in de gaten of alle waarden nog goed zijn (zoals de bloeddruk en hartslag).
  • Daarnaast beoordeelt de anesthesist wat de beste manier van anesthesie is: bijvoorbeeld algehele narcose of plaatselijk. Dat hangt van verschillende factoren af, zoals het type ingreep, leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand van de patiënt.
  • De anesthesioloog doet ook consulten in het ziekenhuis, bijvoorbeeld voor een ruggenprik tijdens een bevalling. Je moet kennis hebben van de normale werking van het lichaam, maar ook hoe je problemen oplost als er iets fout (dreigt te) gaan.
  • Er is kennis nodig van de verschillende soorten medicatie en technische geneeskunde/apparatuur om alle monitors af te kunnen lezen.
  • Ook niet onbelangrijk: de anesthesist praat met patiënten, geeft uitleg en geruststelling als er veel angst rondom de narcose is. Het is enerzijds een praktisch beroep, maar ook theoretisch en technisch. Daarnaast is het belangrijk dat je communicatief sterk bent voor de gespreksvoering met patiënten.

Specialisaties anesthesioloog

Als anesthesioloog kun je je ook specialiseren in de Intensive Care. Je wordt dan een anesthesioloog-intensivist. Ook staat de anesthesioloog soms aan het hoofd van het traumateam op de eerste hulp, maar vaker is dit de intensivist. Er zijn bepaalde specialisaties, zoals pijnspecialist (ook voor chronische pijn), het medisch mobiel team in de traumaheli of palliatieve zorg (tegen pijn en misselijkheid in de laatste levensfase).

Een dag van een anesthesist is dus vrij divers: je bent te vinden op de OK, de preoperatieve poli en de uitslaapkamer. Daarnaast doe je consulten, ben je natuurlijk aanwezig bij patiëntenbesprekingen en doe je de administratie. Verder werk je nauw samen met de anesthesiemedewerkers, operatieassistenten, chirurg en eventueel een anesthesioloog in opleiding.


Anesthesie opleiding

De opleiding tot anesthesioloog duurt in totaal minimaal 11 jaar. Eerst moet je de zesjarige algemene opleiding Geneeskunde afronden en vervolgens kun je solliciteren voor een opleidingsplaats in het ziekenhuis op de afdeling Anesthesiologie. Deze opleiding specifiek voor Anesthesioloog duurt dan nog vijf jaar. Dit klinkt erg lang, maar in feite ga je als AIOS-anesthesiologie in deze vijf jaar al aan de slag als anesthesioloog. Gedurende deze opleiding krijg je steeds meer verantwoordelijkheden.

Ben jij gediplomeerd basisarts en heb jij de intentie om je te specialiseren tot anesthesioloog? Lees meer over de functie ANIOS anesthesiologie. 

 


Anesthesioloog salaris

Wat verdient een anesthesioloog? Een net afgestudeerde anesthesist verdient ongeveer €5.833,- bruto per maand en dit kan oplopen tot €10.833,- bruto per maand. Dit is conform de cao AMS (Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten). Het salaris van een anesthesioloog bij TMI ligt iets hoger. Daar verdien je namelijk tussen de €6.636,- en €11.941,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.

Aan de slag als ANIOS Anesthesiologie?

Wil je meer informatie over werken bij TMI als anesthesioloog? Onze consultants helpen je hiermee graag verder.

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.