Wat is een ANIOS?

De letterlijke betekenis van ANIOS is arts niet in opleiding (tot) specialist ofwel een basisarts. Nadat jij je coschappen hebt afgerond en diploma hebt behaald, mag jij jezelf een basisarts noemen.

Met welke opleiding word je basisarts?

De basisarts opleiding Geneeskunde duurt zes jaar, de eerste drie jaar een bachelor en vervolgens drie jaar een master waarbij je als coassistent binnen diverse zorginstellingen gaat werken. Tijdens de opleiding Geneeskunde leer je problemen op te lossen met betrekking tot het menselijk lichaam, ziekte en gezondheid. Naast deze inhoudelijke medische kennis, leer je ook praktische en communicatieve vaardigheden. Na het afronden van de universitaire opleiding mag jij als ANIOS zelfstandig geneeskundige, heelkundige en verloskundige handelingen uitvoeren.

 • Anamneses uitvoeren (gespreksvoering met patiënten);
 • Verrichten van lichamelijk onderzoek;
 • Verrichten van psychiatrisch onderzoek;
 • Aanvragen en interpreteren van aanvullend onderzoek;
 • Het stellen van diagnoses;
 • Het opstellen van behandelplannen;
 • Ziektebeelden en behandelingen uitleggen aan patiënten;
 • Indien nodig patiënten doorverwijzen naar andere specialismen;
 • Het onderhouden van contact met de naaste omgeving van de patiënt;
 • Gesprekken voeren met de patiënt over de voortgang van de behandeling;
 • Medicatie voorschrijven;
 • Slecht nieuwsgesprekken voeren;
 • Deelnemen aan patiëntbesprekingen.

Je besteed dus niet al je uren aan patiëntencontact, je bent daarnaast ook tijd kwijt aan besprekingen, supervisie, informatie opzoeken en vergelijkbare taken. Daarnaast zijn de taken die je uitvoert als ANIOS afhankelijk in welke zorginstelling je gaat werken. Je werkzaamheden zullen anders zijn in een ziekenhuis dan in een GGD. Ten slotte zijn je taken op een dag afhankelijk van de afdeling binnen de zorginstelling. In het ziekenhuis verschilt het of je werkt in een polikliniek, zaal, OK of SEH.

Marlies Smits, ANIOS Anesthesie
"Ik was blij dat ik via TMI aan de slag kon als ANIOS Anesthesie, omdat deze functie toen eigenlijk nog niet bestond. Veel opleidingsziekenhuizen willen dat je tijdens je sollicitatiegesprek precies kan vertellen wat het vak inhoudt. Dat kan niet, tenzij je het zelf hebt ervaren. Door de plaatsing via TMI als ANIOS Anesthesie zie ik niet alleen de POS Poli, maar mag ik ook meelopen op de OK. Achteraf gezien kon ik me geen betere voorbereiding wensen. Ik weet daarom dat zodra ik in januari aan de opleiding begin, ik een goede basis heb, waar vanuit ik verder kan groeien."

Huisarts in Spé

Ben je (onlangs) afgestudeerd basisarts en weet jij al dat jij je wilt gaan specialiseren tot huisarts? Dan helpt TMI je graag verder! Samen bepalen we wat voor jou de beste route is richting jouw specialisatie tot huisarts.

ANIOS Anesthesiologie

Heb jij de intentie om je te specialiseren tot anesthesist? Dan bieden wij jou nu de mogelijkheid om relevante werkervaring op te doen op het gebied van anesthesie!

ANIOS Verzekeringsgeneeskunde

Ben jij al op de hoogte van alle voordelen die verzekeringsgeneeskunde te bieden heeft? Hier vind je ze op een rij!

Wat verdient een basisarts?

Het basisartssalaris en de daar bijhorende cao verschilt per branche. Als ANIOS start je meestal in salarisschaal 60 – 65 of schaal 10 -12. Zo verdient een basisarts in het ziekenhuis volgens de cao ZKH minimaal €3.421 en maximaal €5.124 bruto per maand en een basisarts psychiatrie volgens de cao GGZ minimaal €3.760 en maximaal €5.046 bruto. Daarnaast zijn er nog cao’s voor andere UWV, arbo dienstverlening, GGD en VVT. De hoogte van het salaris binnen de schaal hangt af van de opgedane werkervaring. Ook kan je salaris nog aardig oplopen dankzij onregelmatigheidstoeslag – dit geldt wanneer je diensten in de avonden, weekenden en nachten draait.

Het ANIOS salaris bij TMI ligt gegarandeerd altijd hoger dan andere zorginstellingen. Als ANIOS in het ziekenhuis verdien je bij ons een brutosalaris van minimaal €3.664 en maximaal €5.504. Maar ga jij als ANIOS bedrijfsgeneeskunde aan de slag dan verdien je bij TMI maximaal €6.000 bruto per maand. Het salaris voor een basisarts zal netto gemiddeld op €3.000 per maand uitkomen.

 


Werken als basisarts in het buitenland

Heb je de wens om te werken in het buitenland? TMI heeft al vele zorgprofessionals succesvol bemiddeld naar diverse landen. Ons internationale team ondersteunt jou persoonlijk bij de sollicitatie en bij het vinden van huisvesting. Wij bieden jou een uitgebreid netwerk en jarenlange ervaring in bemiddeling naar onder andere Duitsland, Zwitserland, Suriname en de Caribbean. Zo hebben wij in Duitsland diverse opleidingsplekken voor ANIOS. In Nederland moet je soms lang wachten op een AIOS specialisatie, maar in Duitsland is dat niet. Hier kan je direct aan de slag.

Aan de slag als ANIOS?

Wil je meer informatie over werken bij TMI als ANIOS? Onze consultants helpen je hiermee graag verder.

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.