Wat is een cardioloog?

Wat is de betekenis van cardioloog? ‘Cardio’ is afgeleid van het Griekse woord ‘kardia’, wat hart betekent, en ‘loog’ komt van het Griekse woord ‘logos’, wat kennis betekent. Een cardioloog is dus iemand met kennis over het hart: een hartspecialist. Een cardioloog diagnosticeert en behandeld hart- en vaatziekten. Patiënten komen met verschillende acute of chronische problemen bij een cardioloog, zoals ritmestoornissen, hartspierafwijkingen, aderverkalking en hartinfarcten.

Wat doet een cardioloog?

Als cardioloog probeer je erachter te komen wat de oorzaak is van de klachten van de patiënt. Dit doe je door de klachten te inventariseren, lichamelijk onderzoek te doen en soms door het uitvoeren van aanvullend onderzoek. Dit onderzoek wordt bijvoorbeeld verricht via een ECG (hartfilmpje), echocardiografie, scans, hartkatheterisatie of inspanningstest (fietstest).

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek stel je als cardioloog een behandelplan op in samenwerking met bijvoorbeeld verpleegkundigen of fysiotherapeuten. De behandeling kan worden vormgegeven met medicijnen of implanteerbare apparaten (zoals een pacemaker). Voorbeelden van behandelingen zijn een dotterbehandeling tegen aderverkalking of een katheterablatie tegen ritmestoornissen. Daarnaast is het geven van voorlichting en advies over (aanpassingen in de) leefstijl een belangrijk onderdeel van de behandeling. Denk dan aan een dieet, meer sporten of stoppen met roken.

In sommige gevallen is het nodig om een operatie uit te voeren, zoals een bypassoperatie of een vervanging van de hartkleppen. Als er een operatie wordt uitgevoerd heb je als cardioloog overleg met de cardiothoracaal chirurg, vaatchirurg, interventieradioloog of interventiecardioloog. Als cardioloog ben jij verder actief betrokken zowel voor- als na de behandeling. Tevens horen er bij jouw werkzaamheden als cardioloog administratieve taken.

Als cardioloog kun je op verschillende plekken in het ziekenhuis werken, zoals op de polikliniek, operatiekamer, spoedeisende- / eerste harthulp of de verpleegafdeling.

Ben jij ANIOS? Dan kun je aan de slag gaan als ANIOS cardiologie om ervaring op te doen voor de vervolgopleiding cardioloog. Als ANIOS cardiologie werk je onder supervisie van de cardioloog.


Welke opleiding heb je nodig om cardioloog te worden?

Om cardioloog te worden moet je eerst de zes jaar durende geneeskunde studie afronden. Daarna dien je een specialisatie opleiding cardiologie te volgen van nog eens zes jaar, waarvan twee jaar interne geneeskunde en vier jaar cardiologie. Tijdens deze specialisatie word je ook wel AIOS (arts-assistent in opleiding tot specialist) cardiologie genoemd. Ben je eenmaal cardioloog, dan kun je je nog verder specialiseren in een specifiek vakgebied, zoals kindercardiologie of interventiecardiologie.

 


Het salaris van een cardioloog

Wat verdient een cardioloog? Als cardioloog verdien je gemiddeld tussen €5.833,- en de €11.941,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. De hoogte van het salaris is afhankelijk van het cao waar je functie onder valt en het aantal jaren werkervaring dat je hebt opgebouwd.

Aan de slag als ANIOS Cardiologie?

Altijd al willen werken als cardioloog in Frankrijk? Neem contact op met onze accountmanager Merve, zij helpt je hier graag mee verder.

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.