Wat doet een cardioloog?
Als cardioloog probeer je erachter te komen wat de oorzaak is van de klachten van de patiënt. Dit doe je door de klachten te inventariseren, lichamelijk onderzoek te doen en soms door het uitvoeren van aanvullend onderzoek. Dit onderzoek wordt bijvoorbeeld verricht via een ECG (hartfilmpje), echocardiografie, scans, hartkatheterisatie of inspanningstest (fietstest).
Op basis van de uitkomsten van het onderzoek stel je als cardioloog een behandelplan op in samenwerking met bijvoorbeeld verpleegkundigen of fysiotherapeuten. De behandeling kan worden vormgegeven met medicijnen of implanteerbare apparaten (zoals een pacemaker). Voorbeelden van behandelingen zijn een dotterbehandeling tegen aderverkalking of een katheterablatie tegen ritmestoornissen. Daarnaast is het geven van voorlichting en advies over (aanpassingen in de) leefstijl een belangrijk onderdeel van de behandeling. Denk dan aan een dieet, meer sporten of stoppen met roken.
In sommige gevallen is het nodig om een operatie uit te voeren, zoals een bypassoperatie of een vervanging van de hartkleppen. Als er een operatie wordt uitgevoerd heb je als cardioloog overleg met de cardiothoracaal chirurg, vaatchirurg, interventieradioloog of interventiecardioloog. Als cardioloog ben jij verder actief betrokken zowel voor- als na de behandeling. Tevens horen er bij jouw werkzaamheden als cardioloog administratieve taken.
Als cardioloog kun je op verschillende plekken in het ziekenhuis werken, zoals op de polikliniek, operatiekamer, spoedeisende- / eerste harthulp of de verpleegafdeling.