Wat doet een gynaecoloog?

Een gynaecoloog is een medisch specialist die zich bezig houdt met afwijkingen en stoornissen in de aanleg of functioneren van de vrouwelijke geslachtsorganen. Binnen de gynaecologie bestaan vier specialisaties: verloskunde en prenatale diagnostiek, vruchtbaarheidsproblematiek en hormoonafwijkingen, gynaecologische oncologie en urogynaecologie. Als gynaecoloog houd je je bijvoorbeeld bezig met bevallingen en zwangerschappen, het uitvoeren van fertiliteitsonderzoek, diagnosticeren en behandelen van eierstokkanker of problemen op het gebied van seks, de overgang, anticonceptie, menstruatiestoornissen en bekkenbodem- en incontinentieproblemen. Maar ook ben je onder andere bezig met de fysiologie en pathologie van pasgeborenen, echoscopie en psychosomatiek.

Je werkt voornamelijk op de afdeling, polikliniek en de operatiekamer, waar je soms chirurgische ingrepen zult moeten doen, zoals een keizersnede of het opereren aan een tumor. Vaak heb je te maken met onregelmatige diensten, waarbij je ook ’s avonds, ’s nachts of in het weekend moet werken. Je werkt nauw samen met verloskundigen, kinderartsen, internisten, anesthesiologen, urologen, obstetrie verpleegkundigen, ANIOS en AIOS. Als gynaecoloog in een Universitair Medisch Centrum dien je ook je tijd te besteden aan wetenschappelijk onderzoek.

Met welke opleiding kun je gynaecoloog worden?

De gynaecoloog opleiding duurt in totaal twaalf jaar, waarbij je eerst zes jaar de opleiding Geneeskunde volgt en vervolgens de medische vervolgopleiding Obstetrie en Gynaecologie, die ook zes jaar duurt. Jaarlijks zijn er 50 opleidingsplekken beschikbaar voor de gynaecoloog opleiding. Als gynaecoloog in opleiding leer je het vak in de praktijk. Je dient als AIOS gynaecologie minimaal twee en maximaal vier jaar in een academische opleidingsrichting te volgen. Tevens ben je verplicht eenmaal een voordracht te houden of een wetenschappelijk artikel te publiceren. Indien je niet direct een opleidingsplek weet te bemachtigen, kun je als ANIOS aan de slag in een ziekenhuis op de afdeling Gynaecologie/Verloskunde. Door ervaring op te doen, heb je meer kans op een opleidingsplek.

 


Wat verdient een gynaecoloog?

Het salaris van een gynaecoloog is op basis van de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS). Hierop gebaseerd werk je 45 uur per week. Als beginnend gynaecoloog ontvang je een brutosalaris van ongeveer €70.000,- per jaar. Dit kan oplopen tot zo’n €130.000,- per jaar. Je kan ook als zzp gynaecoloog aan de slag gaan. Als zzp’er liggen je bruto inkomsten tussen de €150.000,- en €250.000,- per jaar. Echter moet je hier wel rekening houden met pensioenkosten en belastingen.

Wil je aan de slag als gynaecoloog in het buitenland?

Altijd al willen werken als gynaecoloog in Frankrijk? Neem contact op met onze accountmanager Merve, zij helpt je hier graag mee verder.

TMI maakt gebruik van tracking-cookies. Hiermee worden anonieme gegevens over uw bezoek opgeslagen om de website en uw ervaring te verbeteren.